04 jun
Nacionalni inštitut za biologijo z mladimi »Raziskuje vse živo« na Znanstivalu

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

NIB na Znanstivalu z dvema delavnicama otroke popelje v svet »vsega živega«.


Nacionalni inštitut za biologijo je tudi letos sodeloval na Znanstivalu, ki ga organizira Hiša eksperimentov. Znanstival je znanstveni festival, ki spodbuja radovednost mladih na ulicah, mostovih in trgih v središču Ljubljane, na avtobusu in v Hiši eksperimentov.

NIB pod sloganom »Raziskujemo vse živo« promovira izjemno raznolike raziskave: od molekul do ekosistemov, od morskih globin do gorskih vrhov. Z raziskavami širimo svetovno zakladnico znanja in pripomoremo k reševanju vsakdanjih težav, kot so zagotavljanje čiste vode, hrane in kakovostnega bivalnega okolja.

Na Znanstivalu v soboto, 1. junija, je Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo mlade popeljal v svet DNA rastlin. Na stojnici so lahko pokukali v notranjost rastlin in izvedli čisto pravi eksperiment. Tako so svoje priljubljeno sadje, jagode, spoznali še iz popolnoma drugega zornega kota, saj so na delavnici čisto sami izolirali DNA jagod. Jagode so namreč za preučevanje DNK-ja zelo primerne, saj vsaka celica vsebuje kar osem izvodov dednega materiala. Poleg tega vsebujejo encime, ki nam pri gnetenju pomagajo razbiti celične stene.

Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov je v nedeljo, 2. junija, mladim »vse živo« predstavil skozi sluh. Na delavnici »Raziskovanje življenja z eDNA in bioakustiko« so mladi obravnavali ekologijo, bioakustiko in eDNA. Pogovarjali so se o tem, kako tehnologija omogoča raziskovanje naravnega okolja s kombinacijo zvokov in genetskih analiz. Udeleženci so lahko poslušali različne živalske zvoke in spoznavali njihove značilnosti. Prav tako so imeli priložnost sami prepoznati zvoke in se vključiti v interaktivno izkušnjo.