05 avg
Misija Rak projekt “SPACETIME” v vrednosti 12 milijonov evrov za boljše razumevanje raka pljuč

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

SPACETIME, konzorcijski projekt nizozemskih znanstvenikov dr. Febe van Maldegem in dr. Marieke Fransen je prejel evropsko financiranje v višini 12 milijonov evrov na razpisu EU Misija Rak. Raziskave na področju raka pljuč, bo konzorcij 15 partnerjev iz 7 evropskih držav, izvajal 5 let.

Cilj razpisa EU Misija Rak je izboljšati življenja več kot 3 milijonov ljudi do leta 2030 s preventivo, izboljšanim zdravljenjem ter boljšo podporo kakovosti življenja bolnikov z rakom in njihovih bližnjih.

Projekt SPACETIME bo v naseldnjih 5 letih pokrival cilje Misije Rak z zbiranjem znanja o razvoju mikrookolja raka pljuč. Tumorsko mikrookolje je kompleks rakavih celic, imunskih celic in drugih podpornih celic, prisotnih v tumorjih. Odziv na terapijo, kot je imunoterapija, je odvisen od sestave samega mikrookolja. Da bi bolje razumeli razvoj te zelo kompleksne sestave, bodo partnerji znotraj konzorcija SPACETIME uporabili tehnološko napredne metode za analizo biopsij bolnikov s pljučnim rakom od zgodnjih do poznih stadijev bolezni, kot tudi vzorce iz ustreznih živalskih modelov, ki predstavljao vse stadije bolezni. Pridobljeni podatki bodo obdelani z uporabo računalniških modelov za ekstrakcijo ponavljajočih se vzorcev. Ti vzorci bodo nato testirani glede njihove primernosti pri določenih vrstah zdravljenja raka. Tovrstne raziskave so možne le s tesnim sodelovanjem številnih raziskovalcev iz različnih znanstvenih področij, ki je vzpostavljeno v okviru konzorcija SPACETIME. Končni cilj projekta je razviti znanje, ki bo zdravnikom omogočilo predvidevanje, katero zdravljenje je najbolj primerno za posameznega bolnika z rakom pljuč.

 

Znanstveniki, vključeni v projekt SPACETIME z Nacionalnega inštituta za biologijo, so;

  • Doc. dr. Barbara Breznik
  • Doc. dr. Metka Novak
  • Dr. Bernarda Majc
  • Mag. Anamarija Habič
  • Mag. Tina Kolenc Milavec
  • Mag. Simona Katrin Galun