22 okt
Uvodni sestanek za projekt ROSSCA (M.ERA-Net)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Z veseljem sporočamo, da je med 14. in 15. oktobrom 2024 v Zaragozi, Španija, potekal uvodni sestanek za projekt M.ERA-Net „ROS-scavenging magnetic nanozymes with remote activation for Alzheimer disease“ - ROSSCA (R&D&I).


Srečanje, ki ga je gostil koordinator projekta, profesor Gerardo F. Goya Rossetti z Univerze v Zaragozi in Aragonskega inštituta za nanoznanost in materiale (INMA-CSIC), je pomenilo uradni začetek razburljivega triletnega sodelovanja. Cilj projekta ROSSCA, katerega skupni proračun znaša 997 643 EUR, je razviti inovativne magnetno vodene nanocime za terapevtsko uporabo, zlasti za zdravljenje Alzheimerjevo bolezen.

Alzheimerjeva bolezen je eden glavnih vzrokov demence na svetu. Njena etiologija je zapletena in še vedno ne povsem razumljena. Dve glavni patološki značilnosti Alzheimerjeve bolezni sta kopičenje amiloidnih beta (Ab) plakov in hiperfosforiliranega proteina tau v možganih, ki prispevata k nastajanju reaktivnih kisikovih zvrsti (ROS) in povzročata nevrodegeneracijo. Projekt ROSSCA se sooča s temi izzivi z razvojem nove terapevtske strategije, ki ni osredotočena le na plake Ab in tau, temveč tudi na obnovo aktivnosti antioksidativnih encimov in pomaga ohranjati redoks ravnovesje v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.

Cilj projekta je razviti inovativno platformo nanoimov, ki bodo delovali kot nevroprotektivna sredstva in jih bomo preizkusili v predkliničnih preskusih za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni na modelu podgan. Ambiciozen cilj podpira strokovno znanje mednarodnega konzorcija, ki vključuje raziskovalne skupine pod vodstvom Bojane Zegura z Nacionalnega inštituta za biologijo (Slovenija), Vanesse de Jesus Rodrigues z Univerze v São Paulo (Brazilija) in Anne Haduch z Inštituta za farmakologijo Maj, Poljska akademija znanosti (Poljska). Projektni partnerji združujejo dopolnjujoča se znanje s področja nanomaterialov, toksikologije, celičnih modelov nevrodegeneracije, biokemije proteinov, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo, in vedenjskih modelov nevrodegenerativnih bolezni.

Projekt ROSSCA je zasnovan tako, da pospešuje temeljne in uporabne raziskave na področju terapije nervrodegenerativnih bolezni. Konzorciju bo pri tem pomagal interdisciplinarni svetovalni odbor, kar bo še povečalo znanstveni in družbeni vpliv projekta.

Slovenski del projekta financira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Spremljajte novice o tej prelomni pobudi! 

Spletna stran: