Sodelavci Oddelka za Entomologijo v poljudno-znanstveni oddaji RTV SLO predstavili svet komunikacije žuželk

15 jun
Sodelavci Oddelka za Entomologijo v poljudno-znanstveni oddaji RTV SLO predstavili svet komunikacije žuželk

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

{frontpage}{/frontpage} V poljudno-znanstveni oddaji RTV SLO »Ugriznimo znanost«, ki je bila na sporedu 14.6.2011, smo sodelavci Oddelka za entomologijo s pomočjo kolegov entomologov, akademikom Prof. Dr. Matijo Gogala ter Dr. Tomijem Trilarjem, pripravili prispevek z naslovom »Kako se sporazumevajo žuželke«.


Ste vedeli, da lahko s čirikanjem črička izračunamo temperaturo zraka? Da imajo žuželke ušesa na različnih delih telesa? Da jamske kobilice niso gluhe in neme, kot je dolgo veljalo? Da se žuželke sporazumevajo tudi preko rastlinskih telefonov? Od nekaj milijonov vrst žuželk poznamo komunikacijo le okoli 200.000 vrst. Od teh se jih le nekaj odstotkov sporazumeva z zvokom. Še manj je tistih, ki se pogovarjajo preko vodne površine. Večina žuželk se namreč pogovarja s signali, ki se prevajajo preko podlage. Teh pa s prostim ušesom ne slišimo (povzeto iz napovednika oddaje Ugriznimo znanost).

Na ta in številna druga vprašanja iščemo odgovore raziskovalci Oddelka za entomologijo, ki pod vodstvom prof. dr. Andreja Čokla opravljamo raziskave, ki so osredotočene na bazična področja biologije žuželk. Med drugim se ukvarjamo z vedenjem, prenosom signalov prek medija ter čutilnimi sistemi povezanimi s komunikacijo žuželk. Pri tem imajo osrednje mesto raziskave nam neslišne komunikacije z vibracijskimi signali, ki se prenašajo preko podlage.


V poljudno-znanstveni oddaji RTV Slovenija »Ugriznimo znanost«, ki je bila na sporedu 14.6.2011, smo sodelavci Oddelka za entomologijo s pomočjo kolegov entomologov, akademikom prof. dr. Matijo Gogala ter dr. Tomijem Trilarjem, pripravili prispevek z naslovom »Kako se sporazumevajo žuželke«, v katerem smo na slikovit način predstavili vedenjsko vlogo ter način produkcije zvoka in vibracij pri raznovrstnih žuželkah, ugotavljali kako le-te slišijo, kako se sporazumevajo jamske vrste, pokukali v kompleksno organiziran svet čebel, predstavili aplikativni vidik modernih tehnik za registracijo mehanskih signalov…


Vabimo vas k ogledu oddaje:
http://tvslo.si/predvajaj/ugriznimo-znanost-kako-se-sporazumevajo-zuzelke/ava2.108012135/

Foto: arhiv ENTOMO