Borut Lazar: "Algna biomasa, dragocen vir surovin in energije"

15 feb
Borut Lazar: "Algna biomasa, dragocen vir surovin in energije"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da si ogledate predavanje Boruta Lazarja: »Algna biomasa, dragocen vir surovin in energije«, ki je potekalo v četrtek, 16. februarja 2012, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da si ogledate predavanje:

»Algna biomasa, dragocen vir surovin in energije«,


Boruta Lazarja, AlgEn, center za algne tehnologije, d.o.o. Ljubljana


Predavanje je potekalo
v četrtek, 16. februarja 2012, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.Povzetek predavanja: 

Alge so skupina eno ali večceličnih fotoavtotrofnih organizmov, brez kompleksne morfološke organizacije. Mikroskopsko majhne mikroalge  se razmnožujejo povsod kjer je le kaj vode. So organizmi, ki med prvimi naselijo opustošena okolja po drugi strani pa podpirajo celotno prehransko piramido v oceanih. Planktonskim fotosinteznim mikroorganizmom se lahko zahvalimo, da imamo na planetu kisik, dovolj hrane in nenazadnje nafto.

Poskusi gojenja mikroalg segajo že v čas 2. svetovne vojne, ko je nemška vojska iskala različne vire za pridobivanje energentov. Raziskovanje in razvijanje algnih tehnologij je tesno povezano z naftnimi krizami, tako tudi sedaj širom po svetu poskušajo številne skupine na različne načine pridobivati večje količine algne biomase. Z razvojem biorafinerij postajajo alge dragocen vir ne samo biogoriv ampak tudi dragocenih bioproduktov : polisaharidov, lipidov, proteinov, pigmentov, vitaminov, antibiotikov, biofarmacevtikov. V podjetju Algen d.o.o. smo pravkar zaključili projekt obdelave papirniških odpadnih vod in pridobili zelo obetavne rezultate.

Povezava na predavanje - VideoLectures.net