Tudi na NIB-u potekajo odmevne raziskave tkivnih in rakavih matičnih celic. Smo na pragu novih odkritij?

06 jan
Tudi na NIB-u potekajo odmevne raziskave tkivnih in rakavih matičnih celic. Smo na pragu novih odkritij?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

{frontpage}{/frontpage}Vabljeni k ogledu članka "Tudi v Ljubljani se pripravljamo na uporabo matičnih celic", Delo - priloga Znanost, 6.1.2011, kjer boste našli odgovore na zanimiva vprašanja iz področja biomedicine, celične biologije in drugih ved o življenju.Kaj bo novega odkrito v znanosti v tem letu? Bomo končno dočakali učinkovito zdravilo proti raku, bomo odkrili življenje na drugem planetu, bomo ustvarili nadomestne dele človeškega telesa? Znanstveniki niso preroki, gotovo pa so nadvse dobri opazovalci. Medtem ko odkritij ni mogoče napovedati, je vsekakor mogoče ugotoviti smeri, ki utegnejo voditi k odkrivanju novega. O tem, kakšne bodo smeri razvoja na posameznih znanstvenih področjih v tem letu in desetletju, čemu bo namenjena pozornost in kaj utegnejo bolje pojasniti, je Delova novinarka Silvestra Rogelj Petrić povprašala nekaj naših uglednih raziskovalcev s področja ved o življenju - prof. dr. Radovana Komela, prof. dr. Gregorja Majdiča, prof. dr. Romana Jerala in našo direktorico prof. dr. Tamaro Lah Turnšek.


Vabljeni k ogledu članka "Tudi v Ljubljani se pripravljamo na uporabo matičnih celic", Delo - priloga Znanost, 6.1.2011, kjer boste našli odgovore na zanimiva vprašanja iz področja biomedicine, celične biologije in drugih ved o življenju:

 - Bomo letos dobili cepivo proti virusu HIV in hepatitisu C?
 - Se odpirajo vrata ustvarjanju umetnih organizmov, umetnega življena?
 - Bo že letos mogoča regeneracija s pomočjo matičnih celic?
 - Bo zdravljenje slepote in paralize uspešno?
 - Bo mogoče zdravljenje z gensko terapijo?
 - Bo možno reprogramiranje matičnih celic?


Članek

Več o delu Nacionalnega inštituta za biologijo na področju raziskav matičnih celic pa si lahko pogledate na tej povezavi: Projekt meseca