Blejsko jezero, slovenski biser – morda nikdar več

08 mar
Blejsko jezero, slovenski biser – morda nikdar več

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
{frontpage}{/frontpage}Bled je s svojim alpskim jezerom z znamenitim otokom eno najbolj priljubljenih slovenskih letovišč. Blejsko jezero je slovenski nacionalni simbol, poznano tudi kot gorenjski, slovenski in celo alpski biser. Avtor: Dr. Tina Eleršek
Delo, 20.01.2011

Bled je s svojim alpskim jezerom z znamenitim otokom eno najbolj priljubljenih slovenskih letovišč. Blejsko jezero je slovenski nacionalni simbol, poznano tudi kot gorenjski, slovenski in celo alpski biser. Včasih naravna lepota, simbol čiste neokrnjene narave… morda nikdar več. Tudi vnovično cvetenje potencialno toksičnih cianobakterij samo potrjuje, da je ta ekosistem daleč od zdravega dinamičnega ravnovesja.


Članek

FotoFoto 1:Bled je eno najbolj priljubljenih slovenskih letovišč s svojim znamenitim alpskim Blejskim jezerom, ki predstavlja slovenski nacionalni simbol, poznan tudi kot gorenjski, slovenski in celo alpski biser (foto: Anja Bubik).
Foto 2: Vse prej kot biser... žalostna podoba Blejskega jezera Bled je eno najbolj priljubljenih slovenskih letovišč s svojim znamenitim alpskim Blejskim jezerom, ki predstavlja slovenski nacionalni simbol, poznan tudi kot gorenjski, slovenski in celo alpski biser v novembru 2010. Škrlatna barva vode je posledica cvetenja potencialno toksične cianobakterije Plantothrix rubescens (foto: Anja Bubik).Foto 3: Vse prej kot biser… race plavajo v odpadkih in škrlatnem cvetu potencialno toksične cianobakterije Plantothrix rubescens (foto: Anja Bubik).
Foto 4: Gost škrlaten cvet potencialno toksične cianobakterije Plantothrix rubescens (foto: Anja Bubik).Foto 5: Cianobakterija Planktothrix rubescens pod svetlobnim mikroskopom pri 60-kratni povečavi (foto: Tina Eleršek)