22 maj
Obisk generalnega direktorja Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) na Nacionalnem inštitutu za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Obisk generalnega direktorja Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) 


Ljubljana, 22. maj 2024 – Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je danes gostil pomemben obisk generalnega direktorja Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), gospoda Qu Dongyuja.


Ob letošnjem 7. svetovnem dnevu čebel, ki se vsako leto odvija 20. maja, v Ljubljani poteka osrednji mednarodni dogodek forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki ga organizira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Slavnostni govorec in gostitelj foruma je generalni direktor FAO, Qu Dongyu, ki je ob tej priložnosti z delegacijo drugih visokih predstavnikov FAO obiskal Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), da bi se seznanil z raziskovalci in delom NIB na področju čebelarstva in divjih opraševalcev. Delegacijo FAO so na obisku na NIB spremljale tudi predstavnice Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB, je ob obisku generalnega direktorja FAO povedala
: »Obisk generalnega direktorja FAO na NIB predstavlja pomembno priznanje za naš inštitut, še posebej za področje raziskav divjih opraševalcev pod vodstvom doc. dr. Danila Bevka, s katerimi se poglobljeno ukvarja Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov NIB. Ta obisk je hkrati priznanje našemu raziskovalnemu in razvojnemu delu na področju raziskav kopenskih in vodnih ekosistemov ter biodiverzitete in njenega ohranjanja, kakor tudi sonaravnega kmetijstva in ribištva. Vse to je izjemno aktualno in relevantno tudi za izzive, ki jih s svojim delom rešuje FAO – prehranska varnost, trajnostno kmetijstvo in ohranjanje biodiverzitete. Na NIB poteka tudi skupen projekt s FAO na področju invazivnih morskih organizmov. Verjamemo, da bo obisk FAO okrepil vlogo znanosti v diplomaciji ter spodbudil skupna prizadevanja za trajnostno prihodnost našega planeta.«


Ob obisku si je delegacija ogledala tudi novo Biotehnološko stičišče NIB (BTS-NIB), raziskovalci so jim predstavili laboratorije, novo vrhunsko raziskovalno opremo vključno s čebelarijem za raziskave čmrljev in čebel samotark, ki skrbijo za več kot polovico opraševanja v kmetijstvu. Biotehnološko stičišče NIB je bilo dokončano v novembru 2023 in predstavlja izjemno raziskovalno infrastrukturo, ki zagotavlja pomemben mejnik v razvoju NIB ter ved o živem v Sloveniji in širše. Dejavnosti NIB v novi infrastrukturi pa so pomembne tudi za podporo državnim organom, še posebej na področjih biodiverzitete, spremljanja stanja v ekosistemih ter ohranjanju narave, varstva rastlin, gensko spremenjenih organizmov, zaščite in reševanja ter meroslovja v Sloveniji in Evropi. Na NIB delujeta dva evropska referenčna laboratorija za področje bolezni rastlin. Poleg tega pa BTS-NIB predstavlja pomembno stičišče sodelovanja z gospodarstvom in družbo. Investicija skupaj obsega več kot 36 mio EUR, viri pa so bili evropska kohezijska sredstva (80 %) in slovenski državni proračun (20 %).