Izjava o dostopnosti spletišča

20 apr
Izjava o dostopnosti

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Izjava o dostopnosti

 

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.nib.si, za katerega skrbi Nacionalni inštitut za biologijo.

Nacionalni inštitut za biologijo se trudi omogočati vsem uporabnikom dostop do spletnega portala v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS št. 30/18) in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.


Stopnja skladnosti

Spletišče Nacionalnega inštituta za biologijo je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. 
Nacionalni inštitut za biologijo trenutno pripravlja nov spletni portal, ki bo predvidoma objavljen v prvi polovici 2024. Namen prenove je med drugim tudi boljša dostopnost spletišča uporabnikom, v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. 

Dostopne vsebine

 • Razumljiva in konsistentna struktura in navigacija. 
 • Prepoznavne povezave na strani.
 • Odzivno oblikovanje oz. prilagajanje postavitve vsebine zaslonu oz. napravi.
 • Prilagodljiva velikost ter tip pisave in presledkov, barvne prilagoditve in prilagoditve barvnih kontrastov.
 • Omogočeno označevanje hiperpovezav, naslovov ipd.
 • Možen prikaz besedila v t. i. bralnem načinu.
 • Novejše vsebine navajajo nadomestna besedila za opise slik.
 • Odprli smo namenski e-poštni predal, namenjen pomoči dostopa do informacij dostopnost@nib.si
 
Nedostopne vsebine

Dostopnost spletišča se redno spremlja, posodablja in nadgrajuje. Kljub temu pa nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Nekatere vsebine ne izpolnjujejo zahtev iz razloga nesorazmernega bremena (6. člen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij), upoštevajoč, da je v nastajanju nov portal.

Primeri takih vsebin so:
 • Večina vsebin, predvsem slikovno gradivo, ne vsebuje alternativnega opisa. Pri novejših vsebinah težavo naslavljamo z dodatnim opisom v samem besedilu.
 • Nekatere multimedijske vsebine (manjkajo npr. podnapisi video vsebin). 
 • Nekateri dokumenti (npr. javni razpisi in določena poročila v obliki skeniranih dokumentov v formatih PDF in ZIP, programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila), različne kompleksne tabele s podatki (ki so podane v skenirani obliki – PDF, JPG ali PNG, nekateri prispevki namenjeni ciljni publiki iz znanstvene sfere lahko vsebujejo grafične prikaze podatkov, ki so lahko nepoučenim težko razumljivi oz. težko berljivi).
Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 5. 4. 2023 na podlagi samoocene. Izjava je bila nazadnje posodobljena 20. 4. 2023.

Povratne in kontaktne informacije

Za informacije glede dostopnosti ter vsebin spletišča, ki v skladu z oceno o nesorazmernem bremenu iz 6. člena tega Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij niso objavljene v dostopni obliki, se obrnite na e-naslov: dostopnost@nib.si ali po pošti na Nacionalni inštitut za biologijo, Večna pot 111, 1000 Ljubljana, oz. pokličite na tel.: +386 59 232 701.
Na obvestilo ali prošnjo bomo odgovorili v roku 8 dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če glede na zahtevano vsebino v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in kateri so razlogi za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
T: 01 555 58 48