23 maj
Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo je gostilo predstavnike Evropske komisije, 8 ministrstev vlade Republike Slovenije in nevladne organizacije

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB), ki ga je Evropska komisija prepoznala kot vzorčni kohezijski projekt, je danes gostilo predstavnike Evropske komisije, osmih ministrstev vlade Republike Slovenije in nevladne organizacije.

Ljubljana, 23. maj 2024 – Delegacija Evropske Komisije, sestavljena iz predstavnikov Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) ter Generalnega direktorata za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje (DG EMPL), si je skupaj s slovenskimi predstavniki kar osmih ministrstev ter predstavnico Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije ogledala nove raziskovalne kapacitete in pridobitve Biotehnološkega stiščišča Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB).


Delegacijo je koordiniralo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki je BTS-NIB uradno prepoznalo kot enega od izstopajočih projektov Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Zaradi tega prestižnega priznanja je bil BTS-NIB že drugič izbran za predstavitev med aktualnim obiskom delegacije Evropske komisije v Sloveniji.


Delegacijo Evropske komisije in ministrstev, v koordinaciji Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj in pod okriljem ge. Sofie Alves, direktorice DG REGIO, ter g. Michalea Morassa, vodje enote za mednarodne zadeve in širitev DG EMPL, sta sprejela mag. Franc Potočnik, namestnik direktorice NIB, in dr. Darja Stanič, namestnica vodje Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo. Vodilni raziskovalci NIB in projektna skupina, ki je vodila to pomembno nacionalno investicijo v znanstveno infrastrukturo in tehnično zelo zahtevno gradnjo, so obiskovalcem predstavili dejavnosti NIB in potek investicije, jim razkazali prostore in opremo BTS-NIB ter pojasnili, kako vrhunska raziskovalna oprema, tehnologije in sodobna znanstvena infrastruktura pomagajo NIB-u pri še bolj ambicioznih ter prebojnih znanstvenih dosežkih.