27 maj
Prof. dr. Marina Dermastia, raziskovalka Nacionalnega inštituta za biologijo, je dobitnica prestižne nagrade Komunikator Znanosti 2023

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Dobitnica prestižne nagrade Komunikator Znanosti 2023 je prof. dr. Marina Dermastia, raziskovalka Nacionalnega inštituta za biologijo.  


Ljubljana, 27 maj 2024 – Slovenska znanstvena fundacija je prof. dr. Marino Dermastia, priznano raziskovalko ter predsednico Znanstvenega sveta Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) letos nagradila s prestižno nagrado Komunikator znanosti 2023. Prof. dr. Dermastia je skozi svojo bogato raziskovalno, akademsko in pedagoško kariero prispevala k razvoju slovenskega raziskovalnega in ne-znanstvenega medijskega prostora ter približala področja botanike, biokemije in fiziologije rastlin širši in strokovni javnosti.


Prof. dr. Marina Dermastia je svojo akademsko odličnost nadgradila z izjemnim delom na področju komuniciranja znanosti. Njen komunikacijski moto "zdravljenje rastlinske slepote" je postalo njeno prepoznavno prizadevanje za ozaveščanje o pomenu rastlin za obstoj življenja na zemlji. Njeno delo, objave, knjige, poljudni članki, predstavitve, dogodki in iniciative so ustvarili izjemno afiniteto do okolja, biodiverzitete, opazovanja narave in njenega spoštovanja med slovensko javnostjo. Leto 2023 je za prof. dr. Dermastia še posebej pomembno, saj je izdala dve poljudni knjigi: "V kraljestvu živali" za otroke in mladino ter avtobiografski roman "Znansopotnika," v katerem skupaj z možem, angažiranim in ugledim raziskovalcem prof. dr. Tomom Turkom, opisujeta 40 let skupnega življenja in dela v znanosti doma in v tujini. Njen prispevek k izobraževalni literaturi je ogromen, saj je napisala in/ali uredila 22 učbenikov za vse ravni šolanja, leta 2012 pa je prejela nagrado za najboljši evropski učbenik. Prof. dr. Dermastia je aktivna članica uredniškega odbora slovenskega National Geographic, kjer pokriva področje rastlin. Letos je za članek o svilogojstvu v Sloveniji prejela prestižno nagrado "Best Edit" na sedežu revije v Washingtonu, kar odpira pot njenemu delu v mednarodne izdaje revije National Geographic. Članek je bil osnova za odmevno razstavo, ki prispeva k ugledu slovenskih raziskovalcev tudi preko meja domovine. Njena dinamičnost in občutljivost za nove pristope pri komuniciranju znanosti sta vidni v številnih projektih, kot so dokumentarni filmi o biodiverziteti Kostarike (koprodulcija RTV SLO in NIB), ki sta bila nagrajena na mednarodnih filmskih festivalih. Prav tako je prof. Dermastia angažirana v projektih, povezanih z znanostjo za državljane, kot so vsakoletni svetovni Dan očarljivih rastlin in evropska Noč raziskovalcev. Prof. dr. Marine Dermastia je izjemno predana svojemu poslanstvu, kar se zrcali v njenem delu, ki dosega širšo javnost in spodbuja zavedanje o pomenu znanosti.

Nagrada Komunikator znanosti 2023 je priznanje njenim prizadevanjem in dosežkom, ki so pomembno prispevali k razumevanju in spoštovanju narave in znanosti v slovenski javnosti.

Priznanje Prometej znanosti prejme tudi dr. Al Vrezec, Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov, NIB. In sicer v kategoriji skupin za skupino v sestavi Vrezec, Tomi Trilar, Špela Pungaršek in Matija Križnar za knjižni projekt o Joannes Antoniusu Scopoliju.

Avtor fotografije: Katja Bidovec (studio Bidovec-Hodalič)