28 maj
Prva interaktivna razstava o cianobakterijah v Sloveniji

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Vabljeni na našo
prvo interaktivno razstavo o cianobakterijah v Sloveniji, ki bo v torek, 4. 6. 2024 med 9. in 17. uro v veliki dvorani v prvem nadstropju Biotehnološkega stičišča NIB, Večna pot 121, 1000 Ljubljana (glavni vhod C/D).

Pod vodno gladino se skriva bogat mikroskopski svet. Prav posebno vlogo igrajo mikroskopske alge in cianobakterije; brez njih namreč ne bi bilo življenja, kot ga poznamo (proizvajajo kisik in predstavljajo temelj prehranjevalne verige v vodah). Alge in cianobakterije so izjemno koristne. Če pa se prekomerno namnožijo, postanejo tudi škodljive. Zato je odkrivanje in proučevanje cianobakterij v slovenskih vodah pomembno za širšo javnost. Na površini jezera se lahko tvori gosta plast zelene, rjave ali rdečkaste barve, ki negativno vpliva na ekosistem in živali ter človeka v, na in ob vodi. Gošča omejuje prehajanje svetlobe v globlje plasti vode in vodi v pomanjkanje kisika. Številni vodni organizmi lahko zaradi tega poginejo. Poleg tega pa lahko nekatere cianobakterije proizvajajo tudi strupene snovi – cianotoksine, ki se sproščajo v vodo.


Nekaj zanimivih interaktivnih točk iz razstave:

  • CIANOBAKTERIJE v fotografiji in pod mikroskopom; mikroskopiranje živih celic.
  • CIANOBAKTERJSKI STRUPI, kjer lahko opazujete steklene bučke, v katerih gojimo cianobakterije.
  • STANJE V SLOVENIJI, kjer boste izvedeli nekaj rezultatov naših analiz iz preteklih let in klikali po interaktivnem zemljevidu Slovenije.
  • CIANOBAKTERIJE S PTIČJE PERSPEKTIVE, kjer bomo orisali osnove zasledovanja cianobakterij iz zraka.
  • VZORČENJE CIANOBAKTERIJ, kjer si boste ogledali našo terensko opremo in sami izmerili prosojnost vode.




Pri odkrivanju strupenih cianobakterij nam lahko pomagate prav vsi prebivalci Slovenije, tako da na www.ciano.si prispevate fotografijo cianobakterij, ki jih srečate v izvirih, rekah, jezerih, zadrževalnikih ali ribnikih.

Spremljate nas lahko tudi na družbenih omrežjih;