05
jun
Srečanje partnerjev na projektu BLUE CRAB v Sloveniji
Med Koprom in Piranom se je 29., 30. in 31. maja odvijalo delovno srečanje partnerjev in pridruženih partnerjev na projektu BLUE CRAB Lifecycle Understanding and Ecosystem Management in Europe (BLUECRAB), ki ga sofinancira Evropska unija v okviru programa Interreg VI-A Italija–Slovenija 2021–2027 (Interreg Itaija Slovenija).
Glavni cilj projekta je oblikovati sistem nadzora in trajnostnega upravljanja modre rakovice na podlagi selektivnih ribolovnih praks, ki bodo omogočile ublažitev škodljivih učinkov modre rakovice. Vodilni partner projekta je Confcooperative Unione Regionale del Veneto, sodelujoči partnerji pa so še Federazione Provinciale Coldiretti Venezia, Università degli Studi di Trieste, Nacionalni inštitut za biologijo, Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave ter Mestna občina Koper.
Srečanje, ki ga je organiziral partner Mestna občina Koper, je potekalo na dveh lokacijah v Sloveniji in sicer v Kopru in v Piranu. V četrtek so projektni partnerji v koprski Pretorski palači predstavili prve rezultate svojega dela in pripravljali zasnovo za ustanovitev stalnega čezmejnega observatorija modre rakovice. Observatorij naj bi med drugim ovrednotil selektivne ribolovne prakse in skušal zmanjšati številčnost te vrste, temeljil pa bo tudi na sodelovanju z ribiči in lokalnimi skupnostmi. Sestanek se je nadaljeval še na večerji, kjer so imeli projektni partnerji možnost izmenjave mnenj. Naslednjega dne, v petek 30.maja, se je dan pričel s tiskovno konferenco v Kopru, na kateri se je vsak partner predstavil, nakar so odgovarjali na vprašanja novinarjev. Sledil je obisk Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo (MBP NIB) v Piranu, na katerem je prof. dr. Lovrenc Lipej predstavil delovanje skupine za biodiverziteto in idejne zasnove za sodelovanje s partnerji tudi v prihodnje. Predavanju je sledila daljša razprava, nato pa so si partnerji ogledali prostore MBP NIB. Po kosilu so si udeleženci srečanja ogledali Naravni rezervat Škocjanski zatok. V soboto, 31. maja 2025 pa je bila v prostorih koprske tržnice organizirana pokušina jedi na osnovi modre rakovice. Dogodek je pritegnil veliko ljudi, ki so imeli priložnost seznaniti se z okusom mesa rakovice. Srečanje je omogočilo, da so se partnerji med seboj še boljše spoznali in izmenjali znanja in mnenja, poleg tega pa so skupaj usklajevali sodelovanje znotraj projekta in se dogovarjali o idejnih zasnovah bodočih projektnih sodelovanj.