Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2010

26 nov
Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2010

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2010 sta prejela izr. prof. dr. Kristina Gruden in prof. dr. Gregor Anderluh.

Izredna profesorica Kristina Gruden zadnjih pet let deluje na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Njeno raziskovalno delo je povezano s sistemsko biologijo, kjer z inovativnimi pristopi povezuje nove molekulske tehnologije, bioinformatiko in biostatistiko, s proučevanjem bioloških procesov pri krompirju, vinski trti in industrijskih mikroorganizmih. Pomembna je njena vloga pri razvoju molekulskih metod za določanje gensko spremenjenih organizmov v okviru velikega evropskega projekta, ki je vodila tudi do objave v eni vodilnih znanstvenih revij Nature Biotechnology. Del njenih temeljnih raziskav vključuje študij biokemijskih prilagoditev koloradskega hrošča obrambnim mehanizmom krompirja, katerih rezultat so znanstvene objave in svetovni patent, ki ga je že uporabilo podjetje v ZDA. Svoje široko znanstveno znanje je Kristina Gruden v zadnjih petih letih s soavtorji predstavila v 36 znanstvenih člankih v pomembnih znanstvenih revijah, predaja pa ga tudi študentom na različnih študijskih smereh in stopnjah študija na Univerzi v Ljubljani kot predavateljica in mentorica.


Znanstveno delo profesorja Gregorja Anderluha posega v temeljno raziskovanje interakcij beljakovin s celičnimi membranami. Proučuje beljakovine iz različnih organizmov, ki porušijo  zgradbo lipidnih membran, tako da v njih oblikujejo pore in se na ta način vpletejo v celični metabolizem. Izvirni prispevek profesorja Anderluha in sodelavcev je pojasnitev mehanizma vezave močnih toksinov iz morskih vetrnic na celične membrane. Proučuje tudi druge podobne in medicinsko pomembne beljakovine bakterij in človeka. V zadnjih petih letih je Gregor Anderluh s sodelavci objavil 35 znanstvenih člankov v pomembnih znanstvenih revijah. Od teh je pet člankov preglednih; pregledni članek, objavljen v prestižni reviji Trends in Biochemical Science, opisuje način delovanja toksinov na membrane. Objavil je tudi pet poglavij v knjigah in bil sourednik znanstvene monografije. Predaval in raziskoval je na več znanstvenih inštitucijah v tujini, med drugim na Univerzi v Oxfordu.

 


Prejemniki nagrad Miroslava Zeia v letu 2010, z leve: prof. dr. Kazimir Tarman (Priznanje Častni član NIB), prof. dr. Boris Sket (Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo), izr. prof. dr. Kristina Gruden (Nagrada Miroslava Zeia), prof. dr. Gregor Anderluh (nagrada Miroslava Zeia) in dr. Guy Van Den Eede (Priznanje Častni član NIB). (Foto: arhiv NIB)