Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022

Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022 je prejela dr. Metka Filipič.
Dolgoletna sodelavka NIB, prof. dr. Metka Filipič je od leta 2005 do 2022 vodila Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Njeno znanstveno delo obsega raziskave molekularnih mehanizmov genotoksičnega in potencialno karcinogenega delovanja naravnih in antropogenih onesnažil okolja, kot so cianobakterijskih toksini, nanodelci, heterociklični aromatski amini, ostanki zdravil v okolju, kovine, kot tudi raziskave mehanizmov zaščitnega delovanja snovi naravnega izvora proti genotoksičnim učinkom prehranskih in okoljskih karcinogenov. V teh področjih je pustila trajen pečat znanstvene odličnosti.

Prof. dr. Metka Filipič je vrhunska znanstvenica in raziskovalka, ki je odločilno pripomogla k prebojnim raziskavam in razvoju na področjih genetske toksikologije in s tem opravila pionirsko delo v Sloveniji. S svojo predanostjo, odličnim delom in uspešnim vodenjem je svojo raziskovalno skupino umestila v svetovni vrh ter s tem prispevala k mednarodnemu ugledu Nacionalnega inštituta za biologijo.