Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022

Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2022 sta prejeli doc. dr. Špela Baebler in dr. Iva Hafner-Bratkovič.


Doc. dr. Špela Baebler je višja znanstvena sodelavka in namestnica vodje delovne enote Omike Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo NIB. Raziskave usmerja v dešifriranje molekulskih odzivov rastlin na viruse z orodji sistemske biologije, razvoj orodij za analizo in interpretacijo podatkov in uporabo transkriptomike v biotehnologiji, ekotoksikologiji in farmaciji. V zadnjih petih letih je objavila pomembne izvirne in pregledne članke, uredila strokovno monografijo, ter uspešno prenesla znanje v industrijo.

Doc. dr. Špela Baebler je v zadnjih petih letih svojim delom uspešno promovirala in razširjala vrhunsko znanje NIB na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Ustvarila je bogat znanstveni in strokovni opus in je odlična promotorka in komunikatorka znanstveno razvojnega dela NIB na področju rastlinske biotehnologije, omik in sistemske biologije.


doc. dr. Špela BaeblerDr. Iva Hafner Bratkovič, znanstvena svetnica na Odseku za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta, izkazuje izjemen znanstveni opus v zadnjih petih letih na področju ved o življenju in še posebej imunologije, z dosežki na svetovnem nivoju. Rezultati njenih raziskav pojasnjujejo molekulske mehanizme v procesu naravne signalizacije, ki so pomembni za pojasnitev in potencialno tudi zdravljenje vnetnih bolezni, še posebej bolezni, povezanih s staranjem in rakom.

Dr. Iva Hafner Bratkovič je z vrhunskimi znanstvenimi dosežki, posredovanjem znanja mlajšim generacijam ter s prispevki k popularizaciji znanosti predstavlja eno najbolj prodornih in uveljavljenih slovenskih znanstvenic na področju ved o življenju.


dr. Iva Hafner Bratkovič