Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2013

Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2013

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2013 je prejel prof. dr. Andrej Čokl.

Prof. dr. Andrej Čokl je svetovno priznan raziskovalec na področju sporazumevanja žuželk z zvokom, ki se prenaša preko podlage. S svojimi dolgoletnimi raziskavami in vrhunskimi rezultati je dal neprecenljiv prispevek tako k spoznanju, da je vibracijska komunikacija najbolj razširjena oblika sporazumevanja z zvokom, kot tudi k razumevanju njenih temeljnih principov. Njegova bogata bibliografija obsega članke, objavljene v prestižnih znanstvenih revijah,  in poglavja v knjigah tujih založniških hiš.
S svojimi nevrofiziološkimi raziskavami na stenici zeleni smrdljivki in kobilici selki je prof. Čokl že pred tridesetimi leti s pomembnimi objavami začrtal pot kompleksnim raziskavam sporazumevanja in vedenja žuželk. Njegova dela še vedno predstavljajo  temelj za raziskave detekcije in procesiranja vibracijskih signalov v centralnem živčnem sistemu.

Poleg pionirskega dela na področju nevrofizioloških osnov vibracijske komunikacije, je prof. Čokl tudi pomembno prispeval k razumevanju temeljnih principov prenosa vibracijskih signalov po gostiteljskih rastlinah žuželk. Bil je med prvimi raziskovalci v svetu, ki je uporabljal vrhunsko tehnologijo, kot je npr. danes standardni laserski vibrometer, za detekcijo vibracijskih signalov žuželk.

Prof. Andrej Čokl je svoje temeljno raziskovalno delo ves čas združeval s proučevanjem ekonomsko pomembnih žuželk in razvoju potencialnih alternativnih metod  na osnovi vibracijskih signalov za nadzor škodljivcev. S poglavjem v knjigi iz leta 2009 je pozornost strokovne javnosti usmeril na velik in popolnoma neizkoriščen potencial uporabe vibracijskih signalov pri zaščiti rastlin.

Prof. dr. Andrej Čokl je bil v obdobju 1988-1996 direktor Nacionalnega inštituta za biologijo in v obdobju 2008-2012 predsednik Znanstvenega sveta NIB. Od leta 1992 do 2013 je vodil Oddelek za entomologijo NIB, ki se ej pod njegovim vodstvom razvil v enega od svetovnih centrov za raziskave vibracijske komunikacije členonožcev. Vodil je številne uspešno zaključene temeljne projekte in vzpostavil sodelovanje s številnimi vrhunskimi raziskovalnimi skupinami v tujini. Izmed njih bi izpostavili sodelovanje z Oddelkom za entomologijo na University of California, Riverside v ZDA in z inštitutom EMBRAPA v Braziliji. Vodil je bilateralne raziskovalne projekte in dele posameznih evropskih projektov. Bil je mentor številnim mladim raziskovalcem, od katerih so mnogi svojo znanstveno kariero uspešno nadaljevali in jo še nadaljujejo doma ter v tujini.
Od leta 2005 je prof. Čokl redni profesor na Univerzi v Ljubljani; predava pa tudi na Univerzah v Mariboru, Novi Gorici in na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju.
 

Prof. dr. Andrej Čokl (foto: Žiga Ivanc)