Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2014

Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2014 je prejel prof. dr. Jadran Faganeli.

Prof. dr. Jadran Faganeli je vrhunski mednarodno uveljavljeni raziskovalec biogeokemičnih procesov v morju, lagunah in celo v visokogorskih jezerih. Njegov znanstveni  interes je raznolik in povezuje raziskovalna področja z multidisciplinarnimi biogeokemičnimi raziskavami ter se odraža v sodelovanju z različnimi strokovnjaki, kot so biokemiki, fiziki, oceanografi, mikrobiologi, geologi in biologi različnih profilov.

Rodil se je leta 1950 v Trstu. Leta 1974 je diplomiral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani. Pet let kasneje je magistriral in na isti fakulteti leta 1984 doktoriral z disertacijo Produkcija in transformacije organsko vezanega dušika v obalnem morju (Tržaški zaliv). Po doktoratu se je strokovno izpopolnjeval v Goeteborgu na Švedskem. Leta 1999 je bil habilitiran v rednega profesorja na Univerzi v Ljubljani. Od leta 1978 je redno zaposlen na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer deluje v enoti na Morski biološki postaji v Piranu; od marca 2004 pa je zaposlen tudi kot redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu.

V izredno bogati znanstveni karieri je težko izbrati specifične doprinose prof. Faganelija k mozaiku vedenja o biogeokemiji slovenskega dela Jadrana in severnega Jadrana. V zadnjem desetletju bi lahko združili njegovo znanstveno raziskovanje v tri širše sklope, in sicer na biogeokemijske pretvorbe živega srebra v obalnem morju in lagunah, sestavo in  funkcijo koloidne organske snovi v morju, s poudarkom na sluzastih makroagregatih, ter pretvorbe sedimentirane organske snovi v stratificiranih alpskih jezerih.
Raziskoval je z eminentnimi domačimi in tujimi znanstveniki različnih strok, od katerih izstopa izjemno tvorno sodelovanje s prof. dr. Bojanom Ogorelcem in  prof. dr. Mileno Horvat, od tujih kolegov pa s prof. dr. Markom Hinesom iz ZDA in prof. dr. Stefanom Covellijem iz Italije. 
Njegov znanstveni opus je izjemen, saj obsega 122 izvirnih in preglednih znanstvenih prispevkov, od katerih je velika večina objavljenih v revijah z dejavnikom vpliva. O kakovosti znanstveno-raziskovalnega dela prof. dr. Faganelija priča tudi izjemna znanstvena odmevnost njegovih objav, saj je v zadnjem desetletju zbral 1168 čistih citatov, H-index njegovih objav pa je 19, kar dosegajo redki raziskovalci.

Prof. dr. Jadran Faganeli je tudi cenjen redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet in tudi širše na ljubljanski univerzi, kjer predava predvsem vsebine, povezane z varstvom okolja in biogeokemičnimi procesi v morju. Bil je mentor ali somentor desetim doktorandom, dvema magistrandoma in več kot 40 diplomandom na različnih slovenskih in tujih univerzah, v vrstah katerih so danes mnogi priznani in uveljavljeni raziskovalci.  Je soavtor univerzitetnega učbenika in avtor več učnih gradiv na Univerzi v Ljubljani.
 
Prof. dr. Jana Žel (levo) in direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek (desno) izročata nagrado prof. dr. Jadranu Faganeliju. (foto: Žiga Ivanc)