Na NIB-u se je odvil Biotehnološki vrh z Lekovim dnevom za raziskovalce in ogledom NIB

17 okt
Na NIB-u se je odvil Biotehnološki vrh z Lekovim dnevom za raziskovalce in ogledom NIB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
16. 10. 2024 je NIB gostoval Biotehnološki vrh z Lekovim dnevom za raziskovalce, ki je del festivala UNI-MINDS.


V sredo, 16. 10. 2024, je na Nacionalnem inštitutu za biologijo potekal Biotehnološki vrh z Lekovim dnevom za raziskovalce in ogledom NIB-a, dogodek, ki je del festivala UNI-MINDS.


UNI.MINDS
je največji slovenski festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom. Namenjen je najbolj radovednim, inovativnim in v prihodnost usmerjenim raziskovalcem, študentom, podjetjem in odločevalcem. Glavni cilj je povezovanje enih in drugih za boljše soustvarjanje prebojnih inovacij.

V okviru letošnjega festivala UNI.MINDS je potekal tudi dogodek Biotehnološki vrh z Lekovim dnevom za raziskovalce, ki je združil raziskovalce, študente, organizacije in podjetja s področja biotehnologije, farmacije, veterine, medicine, proizvodnje hrane, genetike, biologije, mikrobiologije in računalništva.

V prvem delu dogodka je navzoče pozdravil prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB, pa je predstavila Nacionalni inštitut za biologijo in njegovo vlogo v razvoju slovenske znanosti.

Zvrstila sta se tudi dva panela:

  • Zakaj biotehnologija predstavlja priložnost za Slovenijo: moderirala Mateja Urlep. Sodelujoči: Jure Gašparič, državni sekretar na MVZI, pristojen za inovacije, Jernej Salecl, generalni direktor za Direktorat za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na MGTŠ, dr. Violeta Gabrijelčič, Lek d.d., član skupine Sandoz, dr. Dominik Gaser, direktor DSD Slovenia, Novartis v Sloveniji, Borut Čeh, Labena d.o.o.
  • Kako se na povečane potrebe po kadrih odzivamo v akademski sferi: moderirala  dr. Irena Mlinarič Raščan. Sodelujoči: prof. dr. Klavdija Kutnar, Univerza na Primorskem, rektorica prof. dr. Zdravko Kačič, Univerza v Mariboru, rektor, prof. dr. Gregor Majdič, Univerza v Ljubljani, rektor, Duša Marjetič, Vodja sektorja za visoko šolstvo, MVZI, dr. Darja Ferčej Temeljotov, Strateški programi Lek d.d.

Sledil je ogled Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je obiskovalce navdušil, saj nova stavba in nova oprema ponuja res izjemne priložnosti za prodorne raziskave.

V popoldanskem delu dogodka pa so se zvrstile kratke predstavitve vrhunskih dosežkov, novitet s strani Leka, strateških akademskih partneric in inštitutov, s področja biofarmacevtike. Doc. dr. Špela Baebler, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo, in dr. Jelka Pohar, Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka, obe iz Nacionalnega inštituta za biologijo, sta v tem delu predstavili priložnosti, ki se v biotehnologiji in biofarmaciji odpirajo z novim Biotehnološkim stičiščem NIB.

 

Fotografije: STA/Jure Makovec