Lanskoletno odkritje ekosistema pod morskim dnom je sedaj objavljeno tudi v ugledni reviji Nature Communications.

17 okt
Lanskoletno odkritje ekosistema pod morskim dnom je sedaj objavljeno tudi v ugledni reviji Nature Communications.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Lanskoletno odkritje ekosistema pod morskim dnom, v katerem je sodelovala tudi Morska biološka postaja Piran, je sedaj objavljeno tudi v ugledni reviji Nature Communications.

Lanskoletno odkritje ekosistema pod morskim dnom na vzhodnem Pacifiškem grebenu je sedaj objavljeno tudi v ugledni reviji Nature Communications. Pri raziskovalni ekspediciji sta sodelovala tudi raziskovalka dr. Tinkara Tinta in strokovni sodelavec Tihomir Makovec, MBP NIB.

Ljubljana, 17.10.2024 - Raziskovalci so v reviji
Nature Communications objavili poročilo o odkritju živalskega življenja pod morskim dnom na hidrotermalnih vrelcih vzhodnega Pacifiškega grebena. To odkritje osvetljuje kompleksna habitata globokomorskih okolij. V raziskovalni odpravi in pri odkritju sta v odpravi sodelovala tudi Tinkara Tinta in Tihomir Makovec iz Morske biološke postaje Piran.

Vzhodni Pacifiški greben, vulkansko aktivno območje na stiku dveh tektonskih plošč na dnu Tihega oceana, vsebuje številne hidrotermalne vrelce – odprtine na morskem dnu, ki nastanejo, kjer se morska voda in magma pod zemeljsko skorjo srečata. Doslej so se raziskave osredotočale na organizme, ki živijo na morskem dnu okoli teh vrelcev, vključno s cevastimi črvi in školjkami, medtem ko možnost obstoja živalskega življenja pod površjem morskega dna ni bila temeljito raziskana. Glavni raziskovalki in prvi avtorici članka z naslovom: Živalsko življenje v plitvi podmorski skorji pri globokomorskih hidrotermalnih vrelcih”, prof. dr. Monika Bright in prof. dr. Sabine Gollner sta z mednarodno odpravo kolegov raziskovalcev na raziskovalni ladji Schmidt Ocean Institute Falkor opravili serijo potopov do lokacije hidrotermalnega vrelca na globini 2.515 metrov na vzhodnem Pacifiškem grebenu. Pri raziskovanju morskega dna so uporabljali posebej prirejeno in daljinsko vodeno robotizirano vozilo SuBastian. Pri razkrivanju delov morske skorje z velikim dletom, nameščenim na robotske roke omenjenga robotiziranega vozila, so odkrili tople, s tekočino napolnjene votline, naseljene z različnimi vrstami, ki so bile prej najdene samo na morskem dnu, vključno z velikimi cevastimi črvi in premičnimi živalmi, kot so črvi in polži.

Avtorji ugotavljajo, da so se ličinke iz skupnosti na morskem dnu lahko naselile v teh podmorskih habitatih zato, ker so ekosistemi na morskem dnu in pod njim kompleksno povezani. Odkritje ranljivih in bogatih živalskih habitatov v podmorski skorji, katerih obseg je trenutno neznan, po mnenju avtorjev povečuje nujnost zaščite morskega dna pred potencialnimi prihodnjimi okoljskimi spremembami.

Članek Animal life in the shallow subseafloor crust at deep-sea hydrothermal vents, Nature Communications je na voljo tukaj: https://www.nature.com/articles/s41467-024-52631-9



Več fotografij z dovoljenjem Schmidt Ocean Institute (vir):
https://schmidtocean.photoshelter.com/galleries/C0000QszlkoaNkKU/G0000wszvDPiwBsU/I0000CtuXTllES0o/Underworld-of-Hydrothermal-Vents-Schmidt-Ocean-Institute

Več informacij: